Om JoSy

 Min textila utbildning började tidigt. De första lärarna och förebilderna var mormor Märta och mamma Annika och deras vänner. De hade tid och tålamod att visa och lära oss barn. Mormor hade alltid något handarbete i sitt knä förutom när hon satt i sin vävstuga och vävde dukar och mattor. Hemma hade vi får på gården och mamma höll kurser i ull hantering och deltog på diverse event med sin spinnrock. Vi fick visa hur man spinner på slända och det triggade till mer kunskap. 

Det dröjde dock till efter gymnasiet innan jag gick en kurs i industrisömnad och senare 2 år på folkhögskola, där jag utvecklade kunskaperna i många textila tekniker. Från mönsterkonstruktion och sömnad till knyppling, textiltryck och färgning.
 
Att arbeta med hela processen, från fiber till färdig produkt ger mig kickar framåt i skapandet.                        Vid sorteringen av ullen glider de mjuka fibrerna mellan lanolinglansiga fingrar.                                    Frihetskänslan vid sjön, ångan från färgningsgrytorna och doften av naturliga färgämnen såsom pors, björk och vass. Raspet av kardorna i knäet, och sländans snurrande, spinnande tystnad.                                                    
Självklart räcker inte tiden till för att göra alla produkter från början till slut, men mixen av högkvalitativa ekologiska tyger och detaljer av det egna hantverket är JoSy design.
 
Inspirationen hittar jag i vår vackra natur, materialet och bland alla färgstarka vänner runt omkring. Ibland poppar idéer upp omedvetet vid uppvaknande mitt i natten, att ha skissblock och penna vid sängen är en livsnödvändighet för mitt skapande. Men ibland kan en design komma till av ett misstag. Att slinta med saxen eller göra ett plagg som är tekniskt omöjligt att ta på sig kan vara vansinnigt utmanande att förändra till en produkt som kan bli till en favorit.