Ull o Ylle

Ett fantastiskt material

Svalt att bära på sommaren och värmande om vintern. Dessutom mer lättskött än man kan tro!

Oftast räcker det att vädra ditt ylleplagg och sedan låta plagget vila mellan användande. Lanolinet gör att plagget tvättar sig själv. Ta i första hand bort fläckar, men behöver du ändå tvätta ditt plagg, använd ett tvättmedel som är avsett för silke och ull så håller ditt plagg formen efter många tvättar. 

En del säger att ull sticks! Men oftast har man då fått tag i ett ylleplagg som är gjort av felsorterad ull eller en ull sort som lämpar sig till något annat ändamål än att ha närmast kroppen.  Om man använder rätt sorts ull till rätt sorts plagg så sticks eller kliar inte kläderna. Ekologisk ull har dessutom en extra fördel att den inte bearbetas med några kemikalier vid framställning av garn eller tyg och då blir inte fibrerna förstörda i tillverkningsprocessen. 

Mjukheten och glansen i fibrerna är beroende av vilket sorts djur ullen kommer ifrån. Finullsfår, gotlandsfår, alpacka djur, angorakanin, merinofår….. Listan kan göras lång.

Sorterad Ull

En säck fylls av exklusiv finull från Hässlehults Lantgård
som finsorterats och sedan lämnas den vidare till Gotland för spinning och tovning.

 

 


Här tovar jag in fårullslockar från får som betar på en gård ett par mil från ateljén. Basen är en nålfilt som tillverkas av Filtmakeriet i Kilafors. De arbetar endast med ull från svenska får. Detta tyg “bidde” efter tovning en ofodrad men tät och varm yllejacka